Food, News

Borrelen met Offley & Reypenaer

18 augustus 2014

Een tijdje terug kreeg ik fijne foodpost van Buro Benk, bij opening zag ik een proeverij van Reypenaer kazen en 2 flessen Offley Port. Super, want hier in huis zijn we echte kaasliefhebbers en verwennen ons zelf dan ook regelmatig met een plankje vol lekkers en een goed glas wijn. Zelf houd ik niet van port en moet dit misschien nog leren drinken. Mijn vriendin daarin tegen lust zo af en toe wel een glaasje. Met beide merken was ik al bekend, de Reypenaer kazen die ik geproefd hebt smaakte erg lekker en ook de port heb ik wel eens geproefd maar zoals ik al eerder zei is dat niet echt mijn ding. Bij het proeven van de kazen heb ik het dan ook bij een glas rode wijn gehouden. Voor de liefhebber zal ik hieronder wel vermelden welke port mooi samen gaat met welke kaas en een kort stukje over de port zelf.

Reypenaer en Offley Port

De Affiné
6 maanden gerijpt, combineer met Tawny Port

De kaas is heerlijk vol en romig van smaak. De affinage (rijping, verfijning) van de kaas gebeurd in een speciale ruimte en de kaas wordt geproduceerd volgens de traditionele methode. Een lekker kaasje vooral voor wie van jong belegen / belegen kaas houdt.

De Reypenaer
1 jaar, combineer met Tawny of Reserva Port

Deze kaas vond ik al lekkerder dan de Affiné, ik houd dan ook van oude kazen. De Reypenaer is 1 jaar gerijpt en dat is al behoorlijk oud voor kaasbegrippen. Maar de Reypenaer heeft niet die scherpe smaak van oude kaas, hij is juist lekker smeuïg en zacht van smaak. Deze blijft lang in de mond hangen. Een mooi kaasje voor de beginnende ‘oude’ kaas liefhebber.

De Chevre
4 maanden, combineer met Tawny Port (deze zal iets wat overheersen)

Mijn vriendin is echt geitenkaas-fan! Zelf lust ik het ook graag maar met mate. Dit geitenkaasje heeft me echt verrast, wauw wat smaakte die lekker. Dit bijzondere kaasje wordt langzaam en langdurig gerijpt in speciale caves. Hierdoor ontstaat een zacht, smeuïg en toegankelijk geitenkaasje dat vol van smaak is. Veel mensen houden niet van geitenkaas maar wanneer ze deze proeven zal dat vast veranderen.

De V.S.O.P.
2 jaar, combineer met Reserva Port

Save the best for last! Althans dat hoopte ik en gelukkig was dat ook zo. De 2 jaar oude kaas smaakte heerlijk en ik ervaarde met verschillende zintuigen (geur, smaak, structuur) dat het een mooie oude kaas was. Dit kaasje is dan ook het paradepaardje van Reypenaer. Door zijn lange rijping heeft de kaas 25% van zijn oorspronkelijke gewicht verloren en de witte puntjes verraden de aanzet tot uitkristalliseren van mineralen en eiwitten in de kaas. Kortom een geweldige kaas voor de echte kaasliefhebber!

Reypenaer en Offley Port

Offley Tawny Porto
De Tawny is een rode port die zowel vol als fris van smaak is. De port is gemaakt van een blend aan wijnen en bestaat uit een aantal traditionele druivensoorten uit de Douro-streek. De geur en kleur doen je denken aan rijp rood fruit, dit wordt versterkt door gedroogd fruit wat zorgt voor extra complexiteit in de port. Voor mij is dit een mooie port om te beginnen.

Offley Reserva Forrester Porto
Deze port werd speciaal gemaakt ter ere van Baron de Forrester, een man die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Offley. De Reserva wordt gemaakt met alleen de beste blauwe druiven uit de Douro-streek. De port heeft een intens robijnrode kleur en een elegant bouguet wat door rijp rood fruit, bloemen en noten gedomineerd wordt. Het is een mooie gebalanceerde port met body en taninne van hoge kwaliteit.

Wist je dat de Reypenaer kazen en Offley Port beide van origine ambachtelijk bereid, gefermenteerd en gerijpt worden. De 2 partijen zijn dan ook deze zomer een samenwerking met elkaar begonnen, waar vast iets heel moois uit voort zal komen.
Benieuwd geworden naar de smaken van deze 2? Kijk dan eens op de website van Offley, hier maak je kans op 2 plaatsen voor de Offley Port Proeverij in het Reypenaer Proeflokaal!

Voor meer informatie kijk je op Reypenaer en Offley.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply