Food, News

De Foodtrends van 2015

28 november 2014

Benieuwd naar wat er op eet gebied helemaal hot en happening is in 2015? Welke rages zich voor gaan doen en welke trends je misschien al kent. Dan heb je geluk! Want afgelopen dinsdag was ik bij de trendsessie in La Place Leiden met miss vision on food Anneke Ammerlaan waarin alle foodtrends voor 2015 voorbij kwamen.
Wie de trendsetters zijn? Dat zijn wij, onze generatie genaamd de millennials, een generatie die opgevoed is met duurzaamheid en laat dat nou net de nieuwe genietsmaak zijn!

de foodtrends van 2015

Eat clean
We beginnen met de trend clean en vegetarisch eten. Vegetarisch niet zo zeer omdat we het zielig vinden voor de dieren maar omdat we gaan kiezen voor pure smaken en authentieke keukens. En dan vooral de Oosterse keuken. Zo gaat er meer gekookt worden met tofu en tahu en in plaats van die droge vegaburgers uit de supermarkt gaan we voor een mooie Aziatische burger van paddenstoelen. Daarbij doen we natuurlijk ook het koken uit pakjes en zakjes de deur uit, op social media is daar zelfs al een hashtag voor #nopakjes en 4 december is het nationale antipakjesavond.

De tijd van de slow carb
In 2015 gaan we kiezen voor licht eten en een goede spijsvertering, hierdoor ga je je vanzelf ook lichter voelen! Zoek maar eens de term ‘glykemische index’ afgekort ‘GI’ op en je weet wat de slow carb age betekend. Havermout, fruit, peulvruchten, zaden, groenten en volle granen gaan het overnemen van de suiker, zuivel, aardappelen en witte rijst. Kortom we gaan voor voedsel met langzame koolhydraten in plaats van snelle.

Free from
Oftewel voedsel dat vrij van ‘iets’ is, denk aan gluten-, lactose- of suikervrij. Mensen gaan deze keuze steeds bewuster maken en niet alleen vanuit intolerantie maar ook als lifestyle. We willen een gezond lichaam en daarvoor gaan we sporten en kiezen we voor gezond eten en niet voor eten dat niets voor het lichaam doet zoals bijvoorbeeld frisdranken met alleen maar suikers en vetten.

Superfoods
Maar superfoods waren toch een hype uit 2014? Dat klopt, de inmiddels bekende chiazaden, gojibessen en quinoa wel maar de trend superfoods gaat over de superfoods die we eigenlijk al veel langer kennen en daardoor normaal vinden! Denk hierbij aan de zoete aardappels, avocado’s, broccoli’s, granaatappels en ongebrande noten. Deze producten zijn minstens net zo rijk aan voedingswaarden en vitaminen!

Oude smaken
In 2015 gaan we voor producten met een diepere en rijkere smaak. Het keyword hierbij is fermentatie, het rottingsproces of smakelijker gezegd het natuurlijke gistingsproces. Zo staat er bij steeds meer restaurants gerijpt rundvlees op de kaart en zie je regelmatig een recept voor kimchi (gefermenteerde kool) voorbij komen. In deze trend zit de sprouting trend verborgen oftewel kiemgroenten zijn het ook helemaal in 2015! Oh en de frisdrank industrie gaat aan de slag met kombucha (gefermenteerde thee), hier ben ik als theeliefhebber benieuwd naar.

Bitter
Misschien ken je het spreekwoord ‘bitter in de mond maakt het hart gezond’? Hij past in ieder geval helemaal bij deze smaak trend, want iedereen weet dat overmatig zoet (suiker) en zout gebruik niet goed voor je is en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Bitter daar in tegen niet! Je ziet de trend al een beetje bij de drankjes met tonic en gember. Ook zijn zuivere smaken als pittige pepers upcoming en het mooie aan deze trends is dat ze een gezondheidsnorm met zich mee dragen. Kortom een beetje pijn geeft plezier! 😉

No waste
Ik zeg altijd als je eten weggooit, krijg je boze geesten! Meer als grapje natuurlijk maar ik ben het wel eens met het ‘love food, don’t waste it’. Ik zei het aan het begin al duurzaam is de nieuwe genietsmaak, dus geniet ook van de oorsprong van het eten en probeer het zo min mogelijk te verspillen. Gelukkig zijn er al verschillende no waste-initiatieven die het goed doen bij het publiek en die werken met voedsel dat al onderweg was naar de prullenbak. Zo schreef ik al eerder over Kromkommer die met groentes werken die er niet wat anders uitzien.

Local food
Wist je dat mensen liever kiezen voor lokaal voedsel dan biologisch eten? Om twee simpele redenen, je weet wat je eet en je steunt een boer/ondernemer uit jouw buurt. Leuk om te weten is dat er een nieuw keurmerk is voor de Horeca om aan te geven hoe biologisch hun gerechten zijn. Ook wordt er steeds meer gedaan aan urban farming, op deze manier krijgen daken en lege standen ruimtes toch nog een nuttige bestemming voor de samenleving. Dit brengt weer mensen bij elkaar, zo zie je maar lokale food community’s zijn het helemaal!

Dit zijn de food trends voor het nieuwe jaar en ik moet zeggen dat er ook voor mij een aantal nieuwe bij zitten en ik ben benieuwd wat jouw favoriete trend op food gebied is. Als laatst een mooie afsluiter:

‘Genieten van eten is een levenskunst’

Wat is jouw favoriete trend, en/of welke is nieuw voor je?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply