Lifestyle, Personal

Een dag meelopen bij Restaurant Niven

15 mei 2014

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Vorige week dinsdag was het dan eindelijk zover, ik ging een dag meelopen bij restaurant Niven! Ik was heel benieuwd en had super veel zin in deze ervaring. Ook omdat het de laatste tijd weer kriebelt en ik graag weer in de keuken zou willen werken. In het verleden heb ik altijd in de horeca gewerkt en koken is toch echt mijn passie! Hoe tof is het dan om een dag mee te mogen draaien in de keuken van een sterrenrestaurant! Dat is sowieso al een droom van elke foodie, toch? Ik vergeet deze fantastische ervaring in ieder geval nooit meer!

Een dag meelopen bij restaurant Niven Niven zijn nieuwe Strawberry Gold Likeur van Westlandse aardbeien.

Let’s start
Daar ging ik vorige week dinsdag, lekker op tijd van huis, op pad naar Rijswijk. De tram stopt daar zo goed als voor het restaurant dus die aansluiting is perfect! Ik werd om 12:00 verwacht en kwam netjes om kwart voor aan (heerlijk geen vertraging!). Eenmaal binnen werd ik vriendelijk en met een grote glimlach ontvangen door Merel, ik nam plaats aan de bar-tafel en kreeg een lekkere kop thee. Het restaurant ziet er mooi en strak uit. De inrichting straalt een bepaalde rust en toegankelijkheid uit waardoor je je gelijk op je gemak voelt.
Al snel kwam er nog iemand binnen die ook ging meelopen. Gelukkig een gezellig type en mede-foodie! Ondertussen had Merel al aan de keuken door gegeven dat we er waren. De 2 koks Maarten en Teun kwamen zich al snel voorstellen en we kregen gelijk onze buis en sloof. Maarten nam ons mee en gaf een korte rondleiding. We bekeken de ruimte voor feesten en partijen, de 2 prachtige hotelkamers en het terras.
Ondertussen kwam Niven himself binnen, hij was die ochtend te gast geweest bij Koffietijd. Na de kennismaking, hup de buis aan en snel de keuken in!

Een dag meelopen bij restaurant Niven

In the kitchen
Teun had een lijst van wat er de hele dag gedaan moest worden, lekker meppen (mise & place)! De sous-chef van Niven was met vakantie dus we gingen met ze vieren de klus klaren. Ik begon met het snijden en uitsteken van topinambour (aardpeer). Er moest een flinke pan gevuld worden dus daar waren we wel even zoet mee. En zo als het gaat in de keuken, even snel een broodje tussendoor eten. Er hing een hele relaxte sfeer in de keuken en iedereen was lekker zijn ding aan het doen. Die avond hadden ze zo’n 45 gasten voor het 10-gangen menu en nog een groep die een buffet kregen. De keuken was spik en span en van het weekend hadden ze al flink wat mise en place kunnen doen voor deze week.
Maarten was bezig met de pasta en salade voor het personeelseten, terwijl ik mooie rondjes uit gele courgettes stak. Ik heb met verschillende mooie producten gewerkt die middag en ook heerlijke, verse dingen geproefd. Zo mooi om te zien hoe enthousiast en gedreven het jonge keukenteam te werk gaat! En de guys hadden nog dezelfde muziek smaak ook, een muziekje erbij werkt altijd lekker. Nog een tartaar snijden van gamba’s en toen was het alweer bijna tijd voor het personeelseten. We trokken de keuken strak en gingen naar de voorkamer. Daar aten we samen met Niven en het bedienend personeel. Het gehele team is jong, vol kennis en passie voor hetgeen wat zij doen!

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Knallen
Na het eten was het tijd voor de laatste voorbereidingen. Alle borden en schalen klaarzetten en opmaken zodat er nog maar een paar handelingen hoeven te gebeuren voor het uitserveren. Heel tof was dat Niven lekker hard de muziek aan gooide met zijn favoriete nummers totdat de eerste gasten kunnen binnenkomen! Zo is het even lekker knallen om daarna weer in rust en geconcentreerd verder te gaan. Na de amuses en het eerste gerechtje opgemaakt te hebben was het tijd voor mij en de andere meeloper om plaats te nemen in het restaurant want, VERRASSING! Ook wij mochten gaan genieten van het 10-gangen menu. Als dank voor het goede werk de hele dag, hoe tof is dat!

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Mijn eerste 10 gangen sterrendiner
We namen plaats aan een hoge tafel met comfortabele stoel voor in het restaurant want ik vond het nog wel leuk om te zien hoe het er in restaurant aan toe gaat! We begonnen met een heerlijk glas champagne waarna al snel het eerste gerechtje kwam. Het eten was echt super en zo leuk om er producten in terug te zien die je zelf hebt bereidt! Het personeel deed het fantastisch en ook Niven zelf kwam nog even een praatje maken, hij vertelde o.a. over zijn nieuwe likeur met Westlandse aardbeien in een mooi handgemaakt kistje. Kortom de perfecte afsluiting van een geweldige dag!

Een dag meelopen bij restaurant Niven 1 van mijn favorieten! Een cadeau van gele groenten met krab en haringkuit.

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant NivenIn 2012 werd Niven benoemd tot het beste Groenterestaurant van Nederland. Mede dankzij dit gerecht, wil je de Snijboon Carbonara zelf ook maken? Dan heb ik hier het recept voor je!

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Een dag meelopen bij restaurant Niven

Ik wil Niven en het hele team super bedanken voor deze toffe ervaring, inspiratie en topdag! Heel veel succes met de verbouwing, leuk om te weten is dat ze een nieuwe (open)keuken krijgen met een aantal mooie zitplaatsen erbij. En tot snel want ik kom zeker nog een keer eten! :)

Restaurant Niven
Delftweg 58a
2289 AL Rijswijk
– 070 307 79 70
– info@restaurantniven.nl

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Betty 15 mei 2014 at 09:37

  Hi Nick,

  want een ontzettende gave ervaring zeg!
  binnenkort ga ik er ook een hapje eten, maar hoe cool dat jij gewoon in de keuken hebt mogen rondkijken en werken.

  En wat een leuke verrassing dat jullie na afloop gewoon in het restaurant als gast mochten mee eten. Tof!

  Groetjes, Betty

  • Reply Nick 15 mei 2014 at 12:22

   Hi Betty, het was zeker een fantastische ervaring! Ben benieuwd hoe jij het eten vindt, ik ga ook nog een keer terug om heerlijk te eten.

   Groetjes!

 • Reply Eveline 15 mei 2014 at 11:11

  Super stukje en foto’s lieverd !! Mag Niven ook trots op zijn zo’n leuke en positieve review, en ik ben trots op jou dat je bezig bent om je droom waar te maken 😉 liefs en dikke kus van je trotse moeder XX

 • Reply Eva 15 mei 2014 at 13:35

  Wow! Super dat je dat mocht doen. Heel leuk om te lezen hoe je dag daar was!

 • Leave a Reply