Event

Het Royal Dutch Oven Event

22 april 2014

Vorige week donderdag reisde ik af naar het Andaz Design Hotel in onze hoofdstad Amsterdam. Hier vond het Royal Dutch Oven event plaatst voor de nieuwe smaakmakende pan van BK! Eenmaal binnen werd ik hartelijk ontvangen en ontmoette ik een aantal nieuwe bloggers, altijd weer leuk!
De presentatie begon met een super interessante lezing van sinoloog Joke Bruynzeel. De Royal Dutch Oven is in eerste instantie gemaakt voor de Chinese markt en daarom vertelde Joke waarom juist de Chinezen de pan zo interessant vinden en over de rol van eten in China. Hieronder een paar leuke weetjes over hoe belangrijk eten is in China.

 • Eten speelt zo’n belangrijke rol in China dat ze er zelfs een begroeting voor hebben! ‘Ni Chi Le Ma’ wat betekend ‘heb je al gegeten?’.
 • Chinezen eten vaak aan een ronde tafel, waarbij het eten soms ook op zo’n band voorbij komt. Op deze manier heeft iedereen dezelfde toegang tot het eten.
 • Iedere belangrijke gebeurtenis begint en eindigt met een maaltijd.
 • Sla nooit eten af, ook al heb je geen trek meer. Dit ziet de gastheer/gastvrouw als een belediging.
 • En eet ook nooit het hele bakje rijst leeg. Dat betekend dat je nog trek hebt en het dus te weinig was.
 • Eten is yin en yang. Yin staat voor licht voedsel (bijv. fruit, groente, gestoomd) en yang voor het wat zwaardere (zoals frituren, bakken, vet eten). Wij eten eigenlijk te veel yang.
 • Er is een mooie Chinese spreuk! ‘Yin De Shi He, Wan Bang Tong Le’ dat ‘Overal ter wereld houden mensen van lekker eten en drinken, laten we hier met elkaar van genieten’ betekend.

Royal Dutch Oven

Het tweede deel bestond uit de presentatie van de Royal Dutch Oven. Dit werd gedaan door Gea Barth (marketing manager BK) en Nadia Wijstma (product development BK), laatst genoemde vertelde met enorm veel passie en enthousiasme over de pan. Het is dan ook een beetje haar kindje en zoals zij erover vertelde is de Royal Dutch Oven pure kitchenporn.

Royal Dutch Oven

De pan heeft de vorm van een Yuanbao dat een Oud-Chinees betaalmiddel is. Dit goudklompje wordt tegenwoordig gezien als geluksmunt, die staat voor welvaart en voorspoed. Op de keramische deksel staat een pauw in het Delfs blauw, deze staat voor geluk en schoonheid. Op de bodem van de pan staat de eerder genoemde spreuk over lekker eten en drinken in Chinese tekens. Verder is de Royal Dutch Oven gemaakt van gietijzer, dat de warmte goed geleidt en behoudt. De binnenkant van de deksel heeft een druppel reliëf, zodat kookdampen als druppels weer terugvallen in de pan. Dit zorgt ervoor dat het eten niet uitdroogt. De geëmailleerde binnenkant voldoet aan de hoogste hygiëne- en voedingsnormen. En de pan is oven en vaatwasser bestendig!

Royal Dutch Oven

Royal Dutch Oven

Na de presentatie konden we nog gezellig napraten en genieten van een hapje en een drankje. En natuurlijk een hapje dat ter plekke bereidt was met de nieuwe pan! Mijn terugreis naar Zoetermeer verliep gelukkig lekker snel en eenmaal thuis zondigde ik met een homemade frikandel speciaal. Want een dag vol Delfs Blauw en Hollands design sluit je af met een typisch Hollandse snack!

Wat vinden jullie van de Royal Dutch Oven? En wat zou je hiermee maken?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jamie 22 april 2014 at 10:06

  Wauw amazing! Het eten ziet er ook te lekker uit x

 • Reply Mariska 23 april 2014 at 11:37

  Leuk om dit te lezen! ik was ook uitgenodigd, maar kon helaas niet. Leuk om er dus toch nog een verslag van te zien, het eten zag er goed uit zeg!

 • Leave a Reply