Food

Recept: Crema Catalana

2 oktober 2013

Na een Spaanse maaltijd hoort natuurlijk een Spaans dessert en Crema Catalana is een goede optie daarvoor. Afgelopen weekend heb ik het voor het eerst zelf gemaakt en jawel de Crema Catalana is gelukt! Het recept hieronder is voor zo’n 4 à 6 porties (ligt aan de grootte van je bakjes).

Creme Catalana

Benodigdheden

  • 0,5 l. volle melk
  • 2 kaneelstokjes
  • 8 gr. vanillesuiker
  • 2 el. citroensap
  • Snufje zout
  • 4 eidooiers
  • 140 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 el. maizena
  • 1 kopje slagroom
  • Bruine basterdsuiker (voor het suikerlaagje)

Bereidingswijze

1. Doe de melk samen met de kaneelstokjes, de citroensap en wat zout in een pan. Breng aan de kook op een laag vuurtje. Haal de pan van het vuur en laat het zo’n 5 minuten staan.
2. Doe de eidooiers met de 140 gr. suiker, maizena en vanillesuiker in een kom. Klop alles tot een romig mengsel.
3. Wanneer de melk is afgekoeld en je de kaneelstokjes eruit hebt gehaald, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan de kom met het mengsel terwijl je alles klopt. Ga hiermee door tot alle melk is toegevoegd en het mengsel een egale kleur heeft.
4. Doe het mengsel in een pan samen met het kopje slagroom en zet het op een laag vuur. Verwarm het mengsel tot het dikker begint te worden, het mengsel mag niet gaan koken. Roer af en toe en zet het vuur uit als je denkt dat het te warm wordt.
5. Nu kan je de bakjes vullen met het roommengsel. Zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
6. Wil je de Crema Catalana gaan serveren, haal ze dan uit de koelkast en strooi er een laagje bruine suiker op. Karameliseer het suikerlaagje met een gasbrandertje of 3 minuten onder de grill in de oven.

Creme Catalana

Que aproveche!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Maura - YLT 2 oktober 2013 at 12:03

    Lijkt me een lekker recept! Nu heb ik zin om naar Spanje te gaan.

  • Reply Anne 3 oktober 2013 at 11:22

    Lekker! Crema Catalana is een van mijn favorieten als ik in Spanje op vakantie ben. Zit er soms niet ook een bepaalde alcohol doorheen trouwens?

    • Reply Nick 3 oktober 2013 at 12:25

      Ja dat zou best kunnen, ik weet wel dat er een likeur is die ook zo heet.

    Leave a Reply