Food

Recept: Paella Marisco

30 september 2013

Paella Marisco

Dit is een heerlijk gerecht voor iedereen die van rijst en seafood houdt! De Valencianen beschouwen de Paella Marisco samen met de Paella Valenciana als de enige echte authentieke paella’s. Dit gerecht is dan ook ontstaan aan de Valenciaanse kust van Spanje in de vroege jaren 1800. De paella dankt zijn naam aan de pan waarin het wordt bereid, de paellera. En aangezien ik een paellera meegenomen heb uit Valencia, wilde ik hem natuurlijk snel in gebruik nemen!
En afgelopen weekend heb ik dat gedaan, ik heb er een heerlijke paella marisco in gemaakt voor mijn oma en vriendin. En de dag erna kon ik er nog lekker mee lunchen!
Paella maken is in principe niet moeilijk als je de voorbereidingen maar klaar hebt. Dit recept is voor ongeveer 4 à 6 personen.

Paella Marisco

Benodigdheden

  • 12 gamba’s
  • 8 Langoustines (optioneel)
  • 500 gr. venusschelpen
  • 350 gr. inktvis
  • Olijfolie
  • 400 gr. rijst (Spaanse of risotto)
  • 1 L. visbouillon
  • Citroen
  • Zeezout
  • 2 takjes rozemarijn (optioneel)
  • 2 tomaten
  • Halve paprika
  • 1 ui
  • 2 à 4 knoflooktenen
  • 1 zakje paella kruiden

Ik neem deze kruiden altijd mee uit Spanje. Heb je deze niet dan staan hieronder de kruiden die je minimaal nodig hebt.

  • 4 à 5 draadjes saffraan
  • 1 tl. paprikapoeder (meer naar smaak)
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

1. Maak de inktvissen schoon en snij de kop in mooie ringetjes en de tentakels los van elkaar. Kook alvast de langoustines 5 minuten en haal ze daarna er uit. Het vocht kan je gebruiken voor je visbouillon, maak de bouillon af zodat ook deze klaar staat.
2. Snij de paprika, ui, knoflook en tomaten in stukjes en doe het samen met wat olijfolie in en kom. Pureer het met en staafmixer tot een mengsel. Dit noemen ze de sofrito en is essentieel voor je paella!
3. Doe wat olijfolie in de pan/paellera en bak de gamba’s kort. Haal ze eruit en leg ze even opzij. Doe nu in dezelfde pan de sofrito en fruit dit aan voor zo’n 5 minuten. Voeg de rijst toe en laat het geheel zo’n 3 minuten stoven, af en toe roeren. Bak de laatste minuut de inktvis mee en voeg daarna de venusschelpen toe.
4. Voeg nu de bouillon toe tot aan de handgreep van de paellera. Laat het geheel 5 minuten lang stevig koken. Breng vervolgens alles op smaak met de kruiden (zakje of de losse kruiden). En voeg wat zout en peper toe.
5. Draai het vuur laag en laat alles 15 minuten lang sudderen, op een zacht vuur zonder deksel. Tot de rijst beetgaar is, indien nodig kan je nog bouillon toevoegen.
6. Proef 5 minuten voor einde van tijd en maak het indien nodig extra op smaak. Ook weet je nu gelijk of de rijst nog wat langer moet of goed is. Beleg de paella met de gamba’s en langoustines en laat het geheel verder garen tot alle bouillon opgenomen is, de rijst gaar is en de schelpdieren opgewarmd zijn.
7. De paella marisco is nu klaar om te serveren! Leg er nog mooi wat citroen partjes op en genieten maar!

Paella Marisco¡Que aproveche!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Eveline 30 september 2013 at 19:12

    Klinkt heerlijk lieverd ! En oma heeft genoten van het eten en van jullie…kissss trots op jullie ❤

  • Reply Michelle 30 september 2013 at 22:16

    Dat ziet er echt heel erg lekker uit! Xx

  • Leave a Reply