Food

Recept: Tjendol

4 juni 2013

Tjendol

Tjendol is een lekker tropisch drankje van kokosmelk en gula djawa (Javaanse suiker) uit Indonesië. Veel mensen vinden Tjendol er raar of vies uit zien omdat het drankje groene glibbertjes bevat de zogenaamde druppels. Ik vind het een lekker drankje en heb het afgelopen zondag voor het eerst zelf gemaakt. De Tjendol is goed gelukt, me vriendin vond hem lekkerder dan bij de Tong Tong Fair. Bedankt tante voor het lenen van de Tjendol zeef, binnenkort ga ik een eigen aanschaffen. Dus laat je niet afschrikken door de kleur of glibbertjes en probeer deze Tjendol. Het recept is voor ongeveer 6 personen, ik heb zover dat kon de hoeveelheden erbij gezet maar het blijft Indisch koken dus veel op gevoel en naar smaak. Dit recept kan je gebruiken als een goede basis.

Benodigdheden

  • 1 rol hun kweemeel (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 scheutje pandanpasta (verkrijgbaar bij de toko)
  • Zout
  • 5 kopjes water
  • 9 plakken gula djawa
  • 2 el. vanillesuiker
  • Bosje pandanblad (verkrijgbaar bij de toko)
  • 600 ml kokosmelk

Tjendol

Tjendol Zeef

Bereidingswijze

1. Zet een bak koud water klaar met de Tjendol zeef er boven op. Doe de rol hun kweemeel samen met wat druppels pandanpasta en een snufje zout in een pan. Voeg de kopjes water toe en zet het vuur aan onder de pan. Alles goed door elkaar roeren en blijven roeren tot het 1 dikke substantie is (lijkt op behanglijm).
2. Pan van het vuur halen en het mengsel op de zeef leggen. Nu ga je net zolang op de zeef roeren tot alles door ze zeef heen is gedrukt. Als het goed is heb je nu een bak water vol groene sliertjes.
3. Doe de gula djawa, pandanblad en vanillesuiker in een pan. Voeg water toe tot alles net onder water staat. Doe het vuur aan, roer alles door elkaar en laat het inkoken. Dit kan even duren, wel af en toe doorroeren. Als de suikermix is ingedikt kan je het van het vuur halen.
4. Zorg dat alles goed gekoeld is voor je alles bij elkaar gaat voegen, ook de kokosmelk. Ook kan je wat crushed ice maken in de blender.
5. Neem een hoog glas (met ijs) en doe hier een goede laag van de suikermix in, 3 el. van de groene sliertjes erbij en aanvullen met kokosmelk. Je kan nog wat water uit de bak met sliertjes toevoegen en als je het wat zoeter wilt extra suikermix. De Tjendol is klaar!

Selamat Makan!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Kimberley 5 juni 2013 at 20:31

    Wauw! Dat ziet er mooi en apart uit! Ben benieuwd naar de smaak ervan.

  • Reply Tara 13 juni 2013 at 16:42

    HALELUJA ik riep een paar dagen terug nog dat ik zo’n belachelijk veel zin had in tjendol en ik het zelf wilde maken. Heerlijk, mijn favoriet! Moet eerlijk bekennen dat ik het toch altijd lekkerder vind als iemand het voor me maakt, dan dat ik het zelf doe :p lui!

  • Reply Foodblogswap: Kokoscake met Limoen | Written by Nick 24 juli 2013 at 09:15

    […] de Foodblog Swap maakte Marloes van ‘Kook de wereld rond’ mijn recept voor tjendol, bekijk het […]

  • Reply gloria 13 november 2014 at 08:22

    hmmmm! I got to try this. Thanks for sharing.

  • Leave a Reply