Food, Lifestyle, Travel

Wodka, Vodka & Watertje

15 november 2013

Wodka

Iedereen kent dit heldere, kleurloze en nagenoeg geurloze drankje wel, wodka ook wel watertje genoemd (vertaald uit het Russisch)! En vodka is precies hetzelfde als wodka, elke land schrijft het weer op zijn eigen manier in Finland is het bijv. votka.
Anyway i love wodka en heb het pas echt leren waarderen na mijn vakantie in st. Petersburg. Daar heb ik ook een echt Vodka Museum bezocht met proeverij, het zal je verbazen hoeveel soorten er zijn en dat je ook echt verschil proeft. De meeste mensen zeggen bij voorbaat al dat ze wodka vies vinden maar er zijn ook zeker lekkere wodka’s.
Hier in Nederland zijn we sowieso een stelletje pjanitsy omdat we wodka vaak zonder iets erbij drinken. In Rusland en Polen drink je wodka vaak bij maaltijden en hapjes. De drank is dan ook zeer populair in Oost Europese landen en in Scandinavië. Logisch want van wodka krijg je een lekker warm gevoel van binnen en dat zijn vrijwel allemaal koude landen!

Wodka

Wodka wordt onder andere gestookt uit granen zoals tarwe, gerst, rogge of aardappels. Dit bepaald al een gedeelte van de smaak. Uiteindelijk bestaat de meeste wodka uit niets meer dan ethanol en water. Ook zijn er genoeg smaakvarianten voor de liefhebber, denk aan smaken als rode peper, vanille, kaneel, honing en verschillende soorten fruit. Het alcoholpercentage ligt rond de 40% à 45% met natuurlijk uitzonderingen.

Wodka zit ook in veel bekende cocktails zoals de Bloody Mary, Cosmopolitan, Screwdriver en Sea Breeze. In Russiche studentenkringen is wodka populairder dan bier, vooral als deze gemixt is met appelsap.

Wodka

Kortom wodka is veel meer dan een sterke drank en een simpel shotje aan de bar!

* Foto’s zijn gemaakt in het Vodka Museum tijdens de proeverij. We aten elk hapje na een geproefde wodka om de smaak weer te neutraliseren. Zodat je ook echt de verschillen proeft! Het Vodka Museum in st. Petersburg is zeker aan te raden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply